lördag 11 augusti 2012

BÖCKER OM DEMENS


Så har jag läst ut boken om validationsteknik, (Möta närstående med demens en guide till validationsmetoden )och vet inte riktigt vad jag ska säga om den. Den var så självklar, även om jag inte kallar det validation — ett jäkla namn förresten, kunde man inte ha kunnat komma på ett bättre svenskt namn — så är det ju precis det här jag strävar efter hela tiden. Att vara närvarande, att förstå hur Laura tänker — och varför, att acceptera hennes verklighet. Inga som helst konstigheter, konsten är att få det att fungera dygnet runt — i synnerhet när man inte har det nätverk att luta sig emot som boken förordar. Vår undermåliga hemtjänst är inget att räkna med.

Har börjat med nästa bok: "Demensboken: levnadsberättelse, upplevelse, fakta och förhållningssätt" av Kjell Fahlander, Göran Karlsson, Dagny Vikström.
Fastnar för några meningar i förordet:
"Vårt intryck är att grundutbildningen inom olika vårdyrken inte tillgodoser behoven av kunskaper i demenssjukdom och dess verkningar. _ _ _ Vi menar att det finns kunskaper om demenssjukomar och dess verkningar på hjärnan och beteendet som aldrig nått upp till den nivå där den ytterst skall tillämpas, nämligen i mötet mellan personen med demens och dennes vårdare."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar